psv1001Het is een mijlpaal die voor AZ met een oprichtingsjaar van 1967 voorlopig nog niet in zicht is, maar PSV haalde ‘m deze zomer al wel. Maar liefst honderd jaar bestaat de club en dat ging natuurlijk gepaard met het nodige feest. De club werd op 31 augustus 1913 opgericht en dat werd onlangs in Eindhoven uitgebreid gevierd. Niet op het veld, want daar stelde de club met een gelijkspel tegen SC Cambuur toch behoorlijk teleur. Maar met schitterend zomerweer en nog genoeg andere festiviteiten in de Brabantse stad mocht dat de pret maar een klein beetje drukken.

Eerbetoon aan Kapsalon Reemers

Het is geen naam die voetbalfans in Alkmaar direct iets zal zeggen, maar voor PSV-supporters is het een naam die onlosmakelijk is verbonden met de historie van de club. In deze kapperszaak aan de Vrijstraat in Eindhoven werden namelijk de eerste stappen voor de oprichting van de Philips Sport Vereniging gezet. Vijf medewerkers van Philips bedachten in een eenpersoonskamertje boven de zaak namelijk hoe ze hun wens voor een eigen sportclub gestalte zouden gaan geven. Deze historische plaats is nu geëerd met een gedenksteen op de plek waar vroeger de kapperszaak gevestigd was.

1913

De ceremonie, die plaatsvond in de Vrijstraat en live was te volgen in het stadion, begon precies om 19:13 uur. Shirtsponsor FREO refereerde ook aan het oprichtingsjaar van PSV. In het centrum van Eindhoven liet de financieel dienstverlener een taart maken van 19,13 meter. Deze taart werd daarna onder aanvoering van de technisch directeur van PSV Tiny Sanders verdeeld in 1913 stukken, die weer werden uitgedeeld aan 1913 fans van PSV.

PSV-museum geopend

ALNEen lange geschiedenis verdient een eigen museum, moeten ze in Eindhoven hebben gedacht. Niemand minder dan ‘Mr. PSV’ Willy van der Kuilen opende op de jubileumdag dan ook het officiële PSV-museum. Fans kunnen hier onder andere de laatste gele en rode kaart van Mark van Bommel bewonderen of zich vergapen aan de voetbalschoenen van superster Romário de Souza Faria. Oud topscorer Coen Dillen (43 doelpunten in één seizoen) wordt ook geëerd. De originele toonbank van de sigarenzaak die hij had staat in vol ornaat in het museum. Ook waren er bij de opening enkele honderdjarige PSV-fans aanwezig om het feest helemaal compleet te maken.