kees kistAZ heeft in de bijna 60-jarige historie veel helden gekend. Maar het grote icoon uit de geschiedenis van AZ is toch wel Kees Kist. De blonde spits uit Steenwijk kwam in 1972 naar Alkmaar. Daarvoor speelde hij voor sc Heerenveen. De gebroeders Molenaar haalden de goalgetter over om naar AZ te komen, ondanks interesse van andere Nederlandse topclubs. Gelijktijdig met Kist werd ook het Deense talent Kristen Nygaard binnen gehaald en het tweetal zou een zeldzaam sterk duo blijken.

Europees topscorer

Nygaard was vaak aangever, Kist de afmaker. Kist zijn handelsmerk was zijn kiezelharde schot, waarmee hij elk seizoen weer vele doelpunten wist te maken. Kists schot was zó hard, dat in januari tijdens een test een officieus wereldrecord werd gemeten: Kist schoot een bal met de snelheid van 112 kilometer per uur. Het jaar 1979 was een persoonlijk hoogtepunt voor Kist. De spits maakte tijdens het seizoen 1978-1979 liefst 34 doelpunten. Daarmee werd hij niet alleen Nederlands, maar ook Europees topscorer. Hij werd in het Parijse  Lido gehuldigd voor deze prestatie.

Kampioen in ‘81

Het absolute topjaar van AZ, het seizoen 1980-1981, was ondanks het kampioenschap van de club een van de mindere jaren van Kees Kist. Voorafgaand aan het seizoen werd Kist geopereerd aan een oor, en net op het moment dat hij daarvan was hersteld, brak hij op de training zijn teen. Ondertussen scoorden zijn vervangers Kurt Welzl en Pier Tol er lustig op los. Toch weigerde trainer Georg Kessler hem te laten gaan en hij zou daarin gelijk krijgen. Kist kwam alsnog tot elf doelpunten, ondanks het kleine aantal wedstrijden dat hij speelde. Na het seizoen 1981-1982 vertrok hij mede wegens privéproblemen naar Frankrijk, waar hij zou spelen voor Paris Saint Germain en Mulhouse. In 1984 keerde hij terug naar AZ, maar een jaar later vertrok hij alweer naar sc Heerenveen, waar hij zijn loopbaan afsloot.