Het hoogtepunt van dit seizoen is voor AZ misschien nog wel de met 3-2 gewonnen wedstrijd tegen titelfavoriet Ajax. Maarten Martens speelde daarin een sleutelrol, toen hij in de 71e minuut van de wedstrijd het veld in werd gebracht. Het was voor de Vlaming een rentree die volgde na een lange periode van afwezigheid. In september van 2012 stond hij voor het laatst op het veld maar hij liet al snel zien weer helemaal in vorm te zijn. Slechts drie minuten duurde het voordat een pracht van een assist zijn groene voetbalschoenen verliet richting Viktor Elm, waarna de bal op miraculeuze wijze in het doel belandde.

az-maarten-martens-roda

Wie draagt er nog zwarte voetbalschoenen?

Martens was tijdens de wedstrijd tegen Ajax trouwens niet de enige met opvallende voetbalschoenen. Wie de wedstrijd bekeek zag over het groene gras een keur aan kleuren bewegen. Van oranje tot geel en van blauw tot paars, elke denkbare kleurencombinatie vindt tegenwoordig zijn weg naar de voetbalschoenen. Het is overigens een trend die vooral door de merken bepaald wordt, want volgens Martens is het de sponsor die uiteindelijk bepaalt met welke schoenen hij het veld betreedt. Dat geldt zo ongeveer voor elke voetballer tegenwoordig, behalve voor de scheidsrechter: dat is de enige die nog rondloopt op zwarte voetbalschoenen.

Opvallen is de trend

Die zee aan kleuren op het voetbalveld past in een ontwikkeling die de laatste jaren steeds opvallender wordt. Zowel in de mode in het algemeen maar ook specifiek op het vlak van voetbalschoenen is een eigen karakter namelijk steeds belangrijker. De grote merken spelen hier op verschillende manieren op in. Zo verschijnen er regelmatig nieuwe modellen in de meest uitzonderlijke designs, maar is het ook steeds makkelijker om helemaal je eigen ontwerp te maken. Het bekende sportmerk Nike maakt dit bijvoorbeeld heel eenvoudig door deze mogelijkheid online aan te bieden. Hoe dat precies in zin werk gaat zie je hieronder, waarbij Ashley Cole van Chelsea zijn eigen voetbalschoen ontwerpt: