van-gaal-wk-2014

Tegen de verwachting van veel ‘voetbalkenners’ is het Nederlands elftal het WK in Brazilië voortvarend van start gegaan. Regerend wereldkampioen Spanje werd afgelopen vrijdag, in een herhaling van de WK finale 2010, met 5-1 vernederd door een uiterst effectief spelend Oranje.

De duizenden Nederlanders, traditiegetrouw uitgedost in oranje en bewapend met de nieuwste gadgets voor het nieuwe WK. Nieuw dit jaar zijn de oranje juichpakken van Jumbo, de HolanDress jurk van Bavaria, WK spandoeken en vlaggen van Drukhetnu, en de WK Onesie die het in het thuisland prima doet maar voor de overweldigende temperaturen in Brazilië niet geheel geschikt is. Samen keken we naar één van de beste wedstrijden van Oranje van de afgelopen jaren.

Wedstrijd met twee gezichten

De eerste helft was duidelijk voor Spanje. Als de Spaanse aanvallers iets scherper waren geweest, had Nederland zomaar met 3 of 4-0 de rust in kunnen gaan. Dankzij de goed keepende Cillissen en enkele sterke verdedigende acties van oud AZ-speler Ron Vlaar bleef de schade beperkt tot 1-0 voor Spanje. Vlak voor rust scoorde Robin van Persie, op aangeven van Daley Blind, de 1-1. Waarschijnlijk nu al het mooiste doelpunt van de WK!

Deze uitzonderlijke treffer was de ommekeer in de wedstrijd. Van Persie, Robben (2x) en Stefan de Vrij leidden de Spanjaarden in de tweede helft naar de slachtbank. De 5-1 overwinning van Oranje mag een historische overwinning genoemd worden. Nog nooit eerder werd de regerend wereldkampioen in de eerste wedstrijd van een WK op zo’n grote nederlaag getrakteerd.

Geen AZ-spelers bij Oranje

In de WK selectie van bondscoach (en oud trainer van AZ) zijn geen helaas geen AZ spelers opgenomen.  De laatste AZ-spelers die bij Oranje mochten opdraven zijn Rick Viergever (inmiddels vertrokken naar Ajax) en Adam Maher (inmiddels vertrokken naar PSV). Zij debuteerde beiden in 2012 voor het Nederlands elftal.

Er zijn wel diverse oud AZ-spelers actief op het WK in Brazilië. Naast de eerdergenoemde Ron Vlaar zijn ook Haris Medunjanin (Bosnië), Hector Moreno (Mexico) en Sergio Romero (Argentinië) aanwezig in Brazilië. Vooral de beide Zuid-Amerikanen zullen zeker veel speelminuten gaan krijgen.

Nederland speelt komende woensdag 18 juni om 18:00 de volgende wedstrijd op het WK. Dan zijn de Australische Socceroos de tegenstander. Zij verloren hun eerste wedstrijd met 3-1 van Chili.