AFAS Stadion

De thuishaven van AZ is het AFAS Stadion in Alkmaar. Het voetbalstadion beschikt over een capaciteit van ruim 17.000 toeschouwers. Het aantal kan met 250 plaatsen stijgen bij een volgepakt uitvak dat enkel en alleen uit staanplaatsen bestaat. Het AFAS Stadion werd in de zomer van 2006 geopend, daarvoor speelde de Alkmaarse club in de Alkmaarderhout. Het stadion kende bij de opening nog de naam ‘DSB Stadion’, vernoemd naar de Dirk Scheringa Bank. De supporters hoopte op een totaal andere naam, namelijk het Victoriestadion. In 2010 werd de naam veranderd in het AFAS Stadion, nadat de bank van de oud-eigenaar failliet werd verklaard.

Gras en kunstgras

Er werd door AZ gekozen voor een unieke grasmat. Na lang gestegel over normaal gras of kunstgras werd er besloten om voor een mengsel te gaan. Dit bleek een geweldige keuze, aangezien het veld de prijs kreeg voor de beste grasmat van de Eredivisie. Het gras kon het gehele jaar blijven groeien, terwijl er ook kunstgras in verwerkt was. In 2006 werd het voetbalstadion officieel geopend met een oefenwedstrijd tegen de Engelse topclub Arsenal FC. De Engelse club won met 0-3 en het eerste doelpunt ooit kwam op naam van Gilberto Silva. Het eerste doelpunt van AZ in het AFAS Stadion kwam op naam van Danny Koevermans.

Instorten van het dak

In augustus 2019 stortte een groot deel van het dak van het AFAS Stadion in. Dit gebeurde bij een stormachtig weer. Er waren geen supporters aanwezig. Een onderzoek werd ingesteld en daaruit bleek dat de lasverbindingen het aan het begeven waren en dat het gevaar al een langere tijd op de loer lag. AZ kon een lange tijd niet in het eigen stadion spelen en moest zijn thuisduels afwerken in het Cars Jeans Stadion in Den Haag. Er werd ook één wedstrijd gespeeld in het stadion van FC Twente. Op 15 december 2019 speelde AZ in het eigen stadion weer zijn eerste wedstrijd tegen Ajax. Het duel werd met 1-0 gewonnen door een bijzonder laat doelpunt van Myron Boadu.

Nieuw dak

AZ besloot om direct actie te ondernemen en koos voor een totaal nieuw dak. Het dak van het hele stadion moest worden vervangen en zou een lange tijd duren. Daarentegen kon AZ wel blijven spelen in het eigen stadion. De bouw van het nieuwe dak kost de club ongeveer 20 miljoen euro en moest begin 2021 klaar zijn.