Hugo Hovenkamp

Een van de bekendste en populairste spelers ooit bij AZ was Hugo Hovenkamp. De verdediger werd op 5 oktober 1950 geboren in Groningen. De Nederlander wist maar liefst 31 interlands achter zijn naam te schrijven in het Nederlands elftal. Hovenkamp groeide op naar het beroemde Oosterparkstadion, gek genoeg liet hij de die club links liggen. De speler ging al op jonge leeftijd voetballen voor GVAV. Op 18-jarige leeftijd mocht Hovenkamp zijn debuut maken in het eerste elftal van de voetbalvereniging. De naam van de club komt je misschien niet bekend voor, maar die naam werd later ingewisseld voor de nieuwe naam FC Groningen.

Hovenkamp kiest voor AZ‘67

Hovenkamp wist met FC Groningen promotie af te dwingen naar de Eredivisie. De speler had een groot aandeel in het clubsucces. Echter koos Hovenkamp ervoor om te verkassen en een nieuw avontuur aan te gaan. De verdediger vertrok naar AZ’67. In Alkmaar speelde Hovenkamp van 1975 tot 1983. De mandekker kwam tot 239 wedstrijden bij AZ’67 en scoorde vijftien doelpunten.

Hovenkamp wist deel uit te maken van de sterrenploeg van AZ’67. De speler mocht in één team spelen met Pier Tol, Kees Kist, Ronald Spelbos en vele andere grote namen. In het seizoen 1980/1981 won Hovenkamp met de Alkmaarse club de landstitel. In datzelfde seizoen won Hovenkamp ook de KNVB Beker en werd de finale van de UEFA Cup bereikt. Hovenkamp speelde in dat seizoen bijna alle wedstrijden en was één van de belangrijkste krachten in de selectie.

Nederlands elftal

De verdediger Hovenkamp mocht op 9 februari 1977 zijn debuut maken in het Nederlands elftal. De speler debuteerde in het uitduel bij Engeland. De interland werd afgewerkt op Wembley. Hovenkamp was ook één van de basisspelers in de WK-kwalificatie 1978. Echter speelde de voetballer geen minuut op het eindtoernooi vanwege een blessure. In 1980 maakte Hovenkamp wel deel uit van de EK-selectie. Hovenkamp kwam tot 31 interlands.

Comments are closed.